צוואות

10 דברים שחשוב לדעת על צוואות

כולנו יודעים מהי צוואה, ומכירים את הסיטואציה הדרמטית בסרטי מתח שבה בני המשפחה מתכנסים להקראת הצוואה, שתוכנה בהכרח תפתיע את כולם. ובכל זאת, במסגרת חיי היומיום של מרביתנו, סביר שלא ניתקל ביותר מדי צוואות. לרוב הנפטרים אינם דואגים להשאיר אחריהם הצהרת כוונות ברורות, ומה שיקבע את חלוקת הירושה הוא החוק היבש או הסכמה בין היורשים. למרבה הצער, העדר צוואה חוקית ותקפה, שנוסחה היטב בעזרת עורך דין – מגדיל במידה ניכרת את החשש לסכסוכי ירושה.

כמובן, מדי פעם מתרחשים מקרים דרמטיים גם בארץ הקטנה שלנו, והללו מתפרסמים ומעלים את הנושא על סדר היום. לא מזמן, הוריש אדם ערירי את כל נכסיו לדיירות, שלהן הוא השכיר את דירותיו בתל אביב – רכוש ששוויו מיליונים רבים. כמו שניתן לשער מראש, קרובי משפחתו כבר מערערים על הירושה. ככלל, ככל שהירושה גדולה יותר וחלוקתה חריגה יותר – נשמע יותר סיפורי סכסוכים. במשפחת עופר, התעורר סכסוך ירושה סביב שתי צוואות שסתרו זו את זו. מקרה דומה התרחש בקרב יורשיו של המיליונר אייזנברג.

כך או אחרת – סכסוכי ירושה הם אחד מהתסריטים הגרועים ביותר עבור משפחה, ובהקשר זה אין כל חשיבות לגודל הירושה. לכאורה, כל אדם אחראי אמור לעשות הכל כדי להבטיח, שקרוביו האהובים לא ייאלצו להתמודד עם ריבים וחוסר וודאות בנוסף לאובדן אחרי לכתו. בפועל, לא כל האנשים דואגים לעריכת צוואה. כדי לפוגג את ההתנגדות נדרשים ככל הנראה ידע ונכונות להתמודד עם תסריטים קשים וכואבים. להלן עשרה דברים שכדאי לכם לדעת על צוואות:

1.       החוק קובע בבירור את חלוקת הירושה

החוק בישראל פשוט למדי ואם לא בחרתם לערוך צוואה, חלוקת הירושה תתבצע לפי לשון החוק. בהעדר צוואה ובהינתן ילדים ללא בן זוג – הירושה תחולק ביניהם שווה בשווה. כאשר יש ילדים ובן זוג – בן הזוג יקבל מחצית מהירושה וחמישים האחוזים הנותרים יתחלקו בין הצאצאים. כאשר אדם נפטר בלי צאצאים, העניינים מתחילים להסתבך. החוק אמנם קובע את היחסים בין שאריו של הנפטר לבן הזוג (אם יש כזה) אבל במצב כזה, כדאי לתת את הדעת על כך שתהליך חלוקת הירושה יהיה מורכב יותר. בהעדר מוחלט של קרובי דם הירושה תועבר לידי המדינה.

2.       למה אנשים מתנגדים לעריכת צוואה?

מרבית האנשים יעדיפו להתעלם מהרעיון של עריכת צוואה ולדחותו ככל האפשר. אפילו המילה צוואות מעוררת במרביתנו התנגדות וחוסר רצון. מן הסתם, צוואות קשורות למוות – ובאופן כללי מוות הוא נושא, שכל אדם מעדיף להימנע מעיסוק בו. לכך יש להוסיף את חוסר היכולת לבצע החלטות קשות ולחשוב על העולם אחרי לכתנו, במיוחד כאשר הדברים אמורים בעתידם של ילדים שאינם בגירים. למחשבות הקשות הללו יש להוסיף את העובדה, שצוואה דורשת מאתנו להתמודד עם נושאים שלרוב אנחנו מדחיקים ככל האפשר – הבת הרווקה, הילד הבזבזן, הרצון להעדיף ילד אחד על פני אחיו, ושלל רגשות מורכבים נוספים שקשורים לבני המשפחה ולעתידם.

מעבר לאמור לעיל – אנשים רבים מרגישים, שעריכת צוואה היא עניין השמור לעשירים בלבד. רבים מאמינים, שאנשים שאין בבעלותם הון מיוחד, נכסים רבים או חברה עסקית, אינם צריכים לערוך צוואה. ניתנת האמת להיאמר, שגם אנשים עשירים ובעלי נכסים לרוב עורכים צוואה בעיקר בגלל שהם מלווים בעורכי דין צמודים, המזכירים להם את חשיבות הנושא. ההון אינו פוטר את האדם מכל הרגשות שהוזכרו למעלה, וגם בהקשר הזה אפשר לעשות שימוש בפתגם ‘מרבה נכסים מרבה דאגה’. אדם עשיר משאיר אחריו טרדות רבות יותר, נכסים מורכבים יותר וגם עסקים שדורשים יכולת ניהול.

בשורה התחתונה כולנו מעדיפים להימנע מן העיסוק במוות, וזה כולל עשירים, עניים, מבוגרים, צעירים, בריאים וחולים. כל אדם כמעט, יעדיף לא לעסוק במחשבה על צוואות ומרביתנו בוחרים בגישה של ‘אחרינו – המבול’. ההתנגדות לצוואה, נובעת מסיבות רגשיות עמוקות ולא ממחשבה לוגית ושקולה.

3.       אז למה בעצם לערוך צוואה?

למרות הבהירות היחסית של חוקי הירושה כדאי וחשוב לערוך צוואה. ההתנגדות למחשבה על צוואות, למרות שכיחותה, אינה רציונאלית והיא נושאת עמה נזקים אפשריים מרובים. ראשית, ישנו נושא הילדים. ככל שכואב לחשוב על כך, אחד החששות הגדולים ביותר של הורים לילדים קטינים הוא שהם יישארו ללא הגנתם והדרכתם. נכון, הירושה תימסר לילדים במלואה אם יקרה הגרוע מכל. ובכל זאת, כאשר מדובר בילדים בחירת המטפלים הנכונים חשובה אפילו יותר מחלוקת הירושה. אם אינכם רוצים, שילדיכם ייקרעו במלחמות ובמתחים בין בני המשפחה, ואתם מעוניינים לבחור בעצמכם את מי שיטפל בהם, צוואה היא הפתרון הנכון ביותר.

מעבר לכך, ייתכן שאינכם רוצים שהרכוש שלכם יחולק על פי קביעות החוק, ואולי תרצו להתוות מערכת חלוקה אחרת. הדבר נכון באופן מיוחד עבור המשפחות המורכבות המרובות שיש כיום – גרושים עם ילדים מנישואים שונים, יחסים לא רשמיים עם בני/ות זוג וכן הלאה. כולנו מאמינים שנחיה לנצח, אבל האם באמת תרצו ש – למשל, בת זוג זמנית תקבל נכסים על חשבון הילדים? מספיק גורם אחד במשפחה, שיפתח במאבקים ובדיונים כדי למרר את החיים לכל מי שאתם משאירים אחריכם. הבהרת רצונכם היא חשובה ועשויה למנוע ריבים וסכסוכים אין ספור. זכרו שעריכת צוואה יכולה להיות הדרך שלכם לעשות צדק ולהעביר מסר ברור ליורשיכם.

4.        לא רק לעשירים

דווקא אנשים, שאמצעיהם מצומצמים יותר עשויים להיכנס למאבקים אדירים על רכוש ועל כספים. חשוב לזכור שמאבקי ירושה אינם מונעים רק מגודל הירושה, במקרים רבים משתקף בהם מתח רגשי והיסטוריה של מתחים משפחתיים. האח או הילד שהרגיש מקופח, יכול להרעיש עולמות על סכומים זעומים, רק כדי לתבוע את עלבונו. להבדיל מסכסוכים עסקיים, עולם הירושות הוא טעון מאד רגשית. כל הצדדים שייקחו חלק בסכסוך יתקשו לפעול בצורה הגיונית ונטולת פניות, מכיוון שמדובר בנושאים וברגשות, שמן הסתם בוערים בקרבם כבר שנים ארוכות. כדי למנוע את תסריט האימים הזה כדאי לכל אדם אחראי להבהיר את רצונו באמצעות צוואה חוקית ותקפה.

5.       איך עורכים צוואה

ישנם כמה סוגי צוואות. ראשית – אפשר לערוך צוואה בכתב ידו של המצווה ובחתימתו. מומלץ לבחור בפתרון זה רק כאשר האדם בקיא מאד בחוק ולזכור, שהצוואה חייבת להיות בכתב יד ולכלול תאריך. האפשרות השנייה, היא עריכת צוואה מול שני עדים, שאינם מקבלים חלק בירושה. צוואה זו מותר להדפיס, והעדים צריכים לחתום, שבעל הצוואה, ערך והצהיר בפניהם על הצוואה. צוואה בפני רשות תיאמר בעל פה ותתועד על ידי הרשות – בהקשר הזה הרשות יכולה להיות נוטריון, שופט, חבר בית דין דתי או רשם בית המשפט. אפשרות זו עולה כסף ואינה דורשת חתימה. האפשרות האחרונה שמורה לאנשים על ערש דווי, מותר להם למסור את רצונם בעל פה ושני העדים ירשמו את רצונם ויחתמו במקומם. במקרה הזה מותר, שלעדים יהיה חלק בירושה, צוואה זו תקפה לחודש ימים בלבד.

6.       האם יש איסורים או הגבלות על ציווי הירושה?

לפי החוק בישראל, למצווה יש חופש מוחלט לצוות את רכושו כרצונו ולבית המשפט יש סמכות לקבוע, שצוואה תקפה גם במקרה שנפלו בה פגמים – באם הערכאה שוכנעה, שהיא משקפת את רצונו של הנפטר. כל אדם ואדם יכול לערוך צוואה, למעט מקרים חריגים של חוסר יכולת רגשית או שכלית וכן למעט קטינים מתחת לגיל 18.

7.       צריך עורך דין כדי לכתוב צוואה?

כמו שאפשר להבין מהכתוב בסעיפים הקודמים, החוק אינו מחייב בשום מצב נוכחות או מעורבות של עורך דין בעת עריכת הצוואה. ובכל זאת – אם ברצונכם להיות שקטים שהצוואה ערוכה בצורה הנכונה, ושלא ניתן יהיה לערער עליה ולפצוח בסכסוכים מיותרים, פנו לעורך דין. רק אדם, שבקיא בתחום, יידע איך להבטיח אתכם ואת היורשים מפני פגמים ופרצות בצוואה. הרי, אתם עורכים צוואה בדיוק כדי להבהיר את רצונכם ולמנוע סכסוכים, טענות ומענות לאחר לכתכם. אם כך, חבל שדווקא היורשים שלכם ייקלעו לסכסוך מיותר בגלל צוואה, שאינה סגורה באופן הרמטי. כדי להשיג צוואה שאי אפשר יהיה לערער עליה – בחרו בעורך דין המתעסק בתחום והקפידו לפעול לפי הנחיותיו.

8.       מה יכול לפסול את הצוואה שלי?

ראשית, בהימסר הצוואה, היורשים יכולים לערער על כשירות הנפטר ולצוות את רכושו. הם יכולים לטעון שהייתה בעיה נפשית או שכלית, או שהנפטר היה נתון להשפעה לא הוגנת. מעבר לכך, אסור לצוות דבר מה, שאינו חוקי או שאינו מוסרי או שאינו אפשרי.

השפעה לא הוגנת היא מושג סתום מעט, השופט יכול להסכים, על סמך עדויות, שהנפטר היה מבודד, שהייתה פגיעה ביכולתו המנטלית או השכלית או שהוא היה נתון ללחצים ואיומים. במצבים כאלה אפשרי שהצוואה תיפסל, ונטל ההוכחה מוטל על מי שערער על הצוואה. זוהי עוד סיבה, להעדיף לערוך את הצוואה מול עורך דין חסר פניות, שיוכל להעיד במקרה הצורך שהצוואה כשרה וניתנה ללא לחץ חיצוני. דרך טובה נוספת להבטיח את קיום רצונכם היא השגת תעודת כשירות מן הרופא המטפל.

עוד דבר, שיכול לפסול את הצוואה הוא מעורבות יתר של היורשים. הללו צריכים להימנע ממעורבות בניסוח הצוואה ובקביעת סעיפיה. באופן כללי, כאשר עורך דין מקצועי מלווה את עריכת הצוואה הוא יוכל להסיר מדרככם את מרבית המוקשים ולהבטיח, שלא יתבצעו טעויות מיותרות.

9.       כתבתי צוואה ושיניתי את דעתי. מה עושים?

התשובה פשוטה; משמידים את הצוואה הקודמת וכותבים חדשה. אם הצוואה נמסרה בפני עדים או לרשות, יש לפנות לאותם גורמים ולבטלה. במידה והשארתם אחריכם יותר מצוואה אחת, הצוואה המאוחרת ביותר היא זו שתקבע את חלוקת הירושה. מצד שני, כמו שהוזכר בפתיחה, קיומן של מספר צוואות בהחלט יכול להיות פתח למריבות ולטענות.

10.   מה יקרה אם הצוואה לא ברורה

ראשית, ניתן לוודא שהצוואה ברורה ותקפה, אם דואגים שעורך דין יבדוק אותה או יכין אותה. חבל מאד להגיע למצב, שבו רצונו של הנפטר שטרח והכין צוואה, יהיה מעורפל ולא ברור עקב ניסוח לקוי או מלא סתירות. במידה ולא דאגתם לכך, צוואות שאינן ברורות יפורשו על ידי בית המשפט.

לסיכום

עריכת צוואה אינה מורכבת כפי שנוטים לחשוב, ומרבית ההתנגדות לעריכתה, נובעת מסיבות נפשיות – רגשיות. כדי להיטיב עם היקרים לכם, אל תדחו את עריכת הצוואה ונסחו אותה בעזרת עורך דין המתעסק בתחום. וודאו שאתם מכסים את כל הנושאים, שמעוררים בכם חשש, ותוכלו להיות שקטים. עריכת צוואה היא תעודת הביטוח שלכם ויש להתייחס לתהליך עריכתה ממש כפי, שאתם מתייחסים לרכישת ביטוח לרכב או ביטוח חיים. לאחר שהמסמך יהיה ערוך וחתום, תרגישו הקלה ורווחה על כך שהתמודדתם עם נושא טעון רגשית והבטחתם את עתיד רכושכם ויורשיכם.

קישורים רלוונטיים

בקשה לצו קיום צוואה

 

צוואה | צוואות
דילוג לתוכן